Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Konferencija „Pametni gradovi – gradovi budućnosti“

Konferenciju je organizirao Poslovni dnevnik, uz pokroviteljstvo Grada Zagreba, a tom prilikom su dodijeljene i nagrade za rješenja koja idu u smjeru olakšavanja i poboljšavanja života građana.
1/12
U srijedu, 20. studenoga 2019. u Tvornici Kulture u Zagrebu održana je konferencija „Pametni gradovi – gradovi budućnosti 2019“. Navedenu konferenciju organizirao je Poslovni dnevnik, uz pokroviteljstvo Grada Zagreba. Tom prilikom su dodijeljene nagrade za rješenja koja idu u smjeru olakšavanja i poboljšavanja života građana.

U uvodnom dijelu okupljenima se obratio glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević. Istaknuo je da je konferencija „Pametni gradovi – gradovi budućnosti 2019“ dio istoimenog projekta čiji je cilj promocija „smart city“ i srodnih inicijativa implementiranih u hrvatskim gradovima. Projektom se želi dati odgovor na pitanja kako gradovi mogu postati pametniji te koliko se, u sklopu unaprjeđenja infrastrukture, ulaže u pametna tehnološka rješenja. Već pet godina, dio projekta je i natječaj Smart City u sklopu kojega se dodjeljuju nagrade Poslovnog dnevnika u kategorijama Pametno življenje, Pametan promet, Pametna energetika i Pametna uprava.  

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen u svom se obraćanju osvrnuo na važnost gradova u ostvarenju ciljeva EU strategije 2050. Navedena strategija ima za viziju klimatski neutralnu ekonomiju, prosperitetno, moderno, konkurentno i klimatski neutralno gospodarstvo. Istaknuo je da je cilj Europske komisije poticati gradove da sudjeluju i razmatraju teme poput pametne elektromobilnosti, ulaganja u inovativna tehnološka rješenja te pametnu opskrbu energijom. Ponovio je kako su klimatske promjene jedan od glavnih izazova Europske unije, ali i svijet općenito.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika doc. dr. sc. Olivera Majić istaknula je da prilikom osmišljavanja pametnih rješenja fokus treba biti na ljudima te naglasila predanost Grada Zagreba u implementaciji novih i pojednostavljivanju postojećih usluga, a sve u cilju poboljšavanja kvalitete života svojim građanima.

U nastavku konferencije uslijedila je prezentacija City of Graz – Green future growths together predstavnika Green Tech Cluster Styria, Johanna Koinegga koji je kao glavne vrijednosti održivog razvoja naveo zelene tehnologije povezane s recikliranjem i energetikom kao i stvaranje snažne mreže startupova, sveučilišta, mladih poduzetnika i lokalne zajednice.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba Sanja Jerković održala je prezentaciju na temu Grad Zagreb – Urbana regeneracija te kao primjere navela „Blok Badel“, „Gredelj“ i „Sljeme Sesvete“. Informirala je da projekt revitalizacije prostora „Bloka Badel“ uključuje uređenje niza javnih i društvenih sadržaja kojim bi se udahnuo novi život lokaciji. Nadalje, planira se i revitalizacija lokacije „Sljeme Sesvete“, kojoj se razvojem tehnoloških rješenja i projekata povezanih s prirodom planira dati novi identitet, uz interaktivno uključivanje građana. Pročelnica Jerković također je predstavila i projekt „Gredelj“ koji se nalazi u samom centru grada te koji bi, nakon provedbe projekta obnove i revitalizacije, trebao postati jedno od novih gradskih središta koje bi uključivalo javne, društvene i kulturne sadržaje grada.

U drugom dijelu konferencije održana je prezentacija Otvoreni grad – komunikacija s građanima Tomislava Kneževića iz tvrtke Libusoft Cicom d.o.o. u kojoj je istaknuta važnost uspostavljanja kvalitetne komunikacije s građanima. Ovim projektom razvijena je web platforma koja građanima pruža elektroničke usluge o informiranju te komunikaciju s gradskim vlastima, tako osiguravši lakšu i učinkovitiju suradnju grada i građana.

U nastavku konferencije održan je i okrugli stol na kojem su sudjelovali gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić i gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić te Vladimir Nišević. Sudionici okruglog stola su razgovarali o tome što pojam pametni grad znači za gradove te u kojem smjeru treba ići razvoj. Kao jedan od najvažnijih faktora u evoluciji prema pametnim gradovima, sudionici su naveli dobru suradnju među gradovima te istaknuli važnost rada na podizanju svijesti građana o održivom razvoju.

Nakon okruglog stola, Slavko Vidović iz tvrtke InfoDom d.o.o. održao je prezentaciju na temu Digitalna platforma grada i uređivanje standarda javne nabave IKT sustava, pojasnivši važnost digitalizacije upravljačkih procesa gradova kao i poštivanje europskih i nacionalnih standarda i regulativa u razvoju pametnih gradova.

Jurgen Goldmann, izvršni direktor Atron Sverige predstavio je tvrtku Atron i primjere švedskih pametnih rješenja u javnom transportu.

Konferencija je završila prezentacijom Telekomi kao tehnološki partneri u digitalizaciji društva koju je održala Dora Medved iz Hrvatskog Telekoma d.d. te predstavila aplikaciju za građane modeliranu prema projektu Moj telekom.

Ove godine, nagradu Poslovnog dnevnika u kategoriji „Pametno življenje“ dobio je Grad Varaždin za projekt Banfica kojim je izgrađena optička mreža u varaždinskom naselju Banfica čime je tamošnjim stanovnicima omogućeno povećanje kvalitete svih telekomunikacijskih usluga, smanjenje troškova zajednice te povećanje konkurentnosti zajednice u globalnom okruženju. Nagradu je gradonačelniku grada Varaždina Ivanu Čehoku uručila članica Uprave Večernjeg lista Andrea Borošić.

U kategoriji „Pametan promet“ nagradu je dobio Grad Slavonski Brod za projekt Smart road maintenance u sklopu kojega se snimanjem videozapisa smartphone kamerom iz vozila ukazuje na oštećenja te se lakše saniraju prometnice. Nagradu je zamjeniku gradonačelnika Slavonskog broda Hrvoju Adriću uručio Renato Ivanuš, član uprave Večernjeg lista.

Grad Koprivnica dobitnik je nagrade u kategoriji „Pametna energetika/okoliš“ za projekt Living Lab kojim je uređen sustav javne rasvjete. Nagradu je uručila voditeljica prodaje i prokuristica Večernjeg lista Jasna Bibić. Primajući nagradu, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić istaknuo je da je koprivnički Living Lab primjer digitalizacije koji može slijediti cijela zemlja.

Na kraju konferencije, glavni urednik poslovnog dnevnika Vladimir Nišević dodijelio je nagradu u kategoriji „Pametna uprava“ ovogodišnjem pobjedniku, Gradu Velika Gorica za projekt e-URB, webGIS modulu za online prijedloge i primjedbe građana. Nagradu su zajedno primile pročelnica Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Gordana Mikulčić Krnjaja i direktorica Razvojne agencije VE-GO-RA Maja Kurjak.

Izvor fotografija: Pixsell
Vijesti