„Nikada ne treba sumnjati u sposobnost skupine ozbiljnih i predanih građana da promijene svijet. Naprotiv, takvi su ga upravo i mijenjali“


 
Aktualno


Anketa

Koristite li štedne žarulje?

da
ne

  

i-Scope-pilot aplikacija: Solarni katastar i dinamička karta buke


Electraproject.eu

Održana radionica u okviru projekta PassREg

Na Tribini Grada Zagreba, 02. veljače 2015. održana je radionica na temu Praćenja razvoja pokaznih građevina (beacon projects) i principi certificiranja pasivnih kuća po PHI u okviru projekta PassREg (Passive House Regions with Renewable Energies). Na radionici su sudjelovali stručnjaci koji su involvirani u projektiranje pasivnih i niskoenergetskih zgrada na području Grada Zagreba i okolice te mnogi drugi.

Na početku radionice prisutne je pozdravio Nikola Petković iz Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj koji je ukratko predstavio osnovne informacije, ciljeve i tijek provedbe projekta PassREg te program i principe tečaja za certificiranje po Passive House Intitut standardima.

Nakon uvodnog dijela, stručni dio radionice koji se temeljio na osnovnim elementima bitnim za kvalitetno projektiranje pasivne kuće započeo je prezentacijom o metodologiji i značenju termovizijskog snimanja profesora Bojana Milovanovića s Građevinskog fakulteta, a zatim je profesor Ljubomir Miščević s Arhitektonskog fakulteta održao prezentaciju o osnovama i ekonomskoj isplativosti pasivne kuće.

Drugi dio radionice odnosio se na principe projektiranja pasivne kuće. Sistem zrakonepropusnosti, pojma bitnog za osiguravanje stalne i ugodne temperature i većih ušteda u pasivnim kućama, prezentirao je Ivica Kušević iz Instituta IGH, a o sustavu ventilacije, odnosno namjernog dovođenja određene količine vanjskog zraka u zgradu kroz projektirane otvore prezentirao je profesor Igor Balen s Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Pokazni primjeri projekata Grada Zagreba (tzv. beacon projects) također su predstavljeni na ovoj radionici. Primjer izgradnje pasivne kuće u Gornjem Stupniku M6 (pasivna kuća drvene i betonske konstrukcije) predstavio je Dubravko Martinić iz tvrtke Tehnomar d.o.o, a primjer izgradnje niskoenergetske montažne kuće Membrain (projekt samoodržive kuće predstavljen na međunarodnom natjecanju Solar Decathlon u Parizu) predstavio je student Arhitektonskog fakulteta i voditelj tima Matija Pajić. Uz predstavljanje „beacon projekata“, održana je i prezentacija primjera izgradnje niskoenergetske zgrade Biocentar (Kampus Borongaj) projektanta Davora Katušića.

Na kraju radionice održana je prezentacija o zakonskim okvirima u području primjene energetske učinkovitosti u zgradarstvu u Republici Hrvatskoj koju je održala profesorica Nina Štirmer s Građevinskog fakulteta.

Projekt „Passive House and Renewable Energy Regions“ (PassREg) je sufinanciran od strane programa Intelligent Energy Europe (IEE) kojim upravlja Executive Agency for Competitiveness and Innovation (EACI) u ime Europske komisije, a na njemu uz Grad Zagreb sudjeluje još deset gradova iz osam europskih zemalja. Opći cilj projekta PassREg je povećati potražnju za izgradnju energetskih pasivnih kuća i razviti model za subvencioniranje njihove izgradnje.

                                                   

DSC_0142.jpg
DSC_0148.jpg
DSC_0150.jpg
DSC_0151.jpg
DSC_0157.jpg
DSC_0161.jpg
DSC_0164.jpg
DSC_0167.jpg
DSC_0172.jpg
DSC_0174.jpg
DSC_0181.jpg
DSC_0187.jpg
DSC_0197.jpg
DSC_0199.jpg
DSC_0201.jpg
DSC_0203.jpg
DSC_0205.jpg
DSC_0208.jpg
DSC_0211.jpg


na vrh ispiši stranicu


 

 

 

Kalendar događanja
EKO Najave