Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Gradonačelnici u akciji (Mayors in Action)

Do svibnja 2014., više od 5700 lokalnih i regionalnih samouprava te više od 185 milijuna stanovnika potpisalo je Sporazum gradonačelnika (CoM), obvezujući se da će izraditi i unaprijediti svoj Akcijski plan energetski održivog razvitka (SEAP). Međutim, kako bi unaprijedili svoj SEAP, lokalnim vlastima je potrebna pomoć i obuka za postizanje navedenih ciljeva. Projekt Gradonačelnici u akciji osnažuje Koordinatore i Potpore (C&S) Sporazuma gradonačelnika da na što učinkovitiji način pomognu svojim lokalnim zajednicama u provođenju i praćenju njihovih SEAP-a.

Partneri projekta su:

 1. Province of Genova (Koordinator projekta) - www.provincia.genova.it
 2. Province of Barcelona - www.diba.cat
 3. CRES - www.cres.gr
 4. City of Zagreb - www.zagreb.hr
 5. PNEC - www.pnec.org.pl
 6. VENETO Region - www.regione.veneto.it
 7. SOGESCA - www.sogesca.it
 8. INTERLEUVEN - www.interleuven.be
 9. ICLEI Europe - www.iclei-europe.org

C&S imaju ključnu ulogu u davanju tehničke i financijske pomoći lokalnim zajednicama te su vrlo uspješne u omogućavanju većini od njih izradu SEAP-a i prevladavanje postojećih barijera. Uz pomoć predavanja i obuka, projekt Gradonačelnici u akciji dozvolit će C&S lokalnim zajednicama da idu još i dalje omogućavajući im provođenje aktivnosti zapošljavanjem postojećih alata i iskustava u različitim okruženjima te pomažući im da podrže jedni druge prema zajedničkom cilju.

Ciljevi projekta:

 • jačanje i izgradnja kapaciteta među Koordinatorima i Potporama Sporazuma prilikom pružanja pomoći svojim lokalnim zajednicama;
 • prenošenje primjera dobre prakse iz jedne države u drugu preko obuka, treninga i peer-to-peer interakcija između Potpora Sporazuma na europskoj razini;
 • pomaganje manjim i srednjim gradovima širom Europe u provođenju i praćenju njihovih SEAP-a;
 • davanje garancije da su održive energetske politike osigurane u lokalnim zajednicama tijekom i nakon završetka projekta;
 • širenje rezultata projekta i povećanje broja Struktura Potpore unutar inicijative Sporazum gradonačelnika.

Tko sve može dobiti potporu?

 • Koordinatori Sporazuma imat će korist od obuke i procesa izgradnje kapaciteta fokusirane na provođenje i praćenje SEAP-a, uključujući potporu peer-to-peer i treniranje.
 • Potpore Sporazuma mogu doseći razne prilike za umrežavanje i razmjenu u okviru političke razmjene, kao i tehničke i administrativne potpore članovima CoM.

U projektu će sudjelovati 40 lokalnih zajednica koje će se usavršavati i razvijati kapacitete za provođenje i praćenje SEAP-a u šest odabranih država (Belgija, Hrvatska, Grčka, Italija, Poljska i Španjolska).

Projekt Gradonačelnici u akciji traje tri godine, sve do veljače 2017., a sufinanciran je od strane Intelligent Energy Europe.

Više informacija o projektu možete pronaći na www.mayorsinaction.eu.