Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Urbane pčele - informacije i upute građanima

 

Kad vas na bilo koji način ugrožavaju pčele, ose ili stršljeni nazovite službu 112. Pritom imajte u vidu da su pčele izuzetno korisne za naš grad radi oprašivanja brojnih cvjetnica.


Stanovnici grada Zagreba pčele u pravilu ne zamjećuju. Tek u vrijeme njihova rojenja, svojevrsnog „svadbenog plesa", u proljeće, one postaju vidljive i mogu uznemiriti građane. Gradske pčele, međutim, u pravilu su mirne, navikle na gradsku gužvu, ne napadaju nikoga pa niti pčelara kada s njima manipulira i pokušava ih smjestiti u košnicu.


Svaka pčelinja zajednica ima svoj „radni" prostor - izletni koridor u kojem može napasti, ako joj se čovjek nađe na putu, namirisan nekim njoj nadražujućim mirisom, lamata rukama ili ako je suviše šareno obučen. Taj prostor doseže desetak metara od košnice. No, ako je izlaz iz košnice odnosno leto (izlaz iz njihova staništa) na visini višoj od 2 metra, tada je i ta opasnost od napada u koridoru zanemariva, pa pčele ne treba dirati niti uklanjati, a ponajmanje ubijati.


Zagreb će ostati ugodan grad za sve svoje stanovnike samo ako se u njemu ostavi i sačuva autohtona gradska pčela koja neumorno oprašuje i „umiva" gradsko zelenilo, čini ga zdravijim, vitalnijim, bujnijim i ljepšim. Njenim opstankom u gradu Zagrebu osigurat će se čišći zrak i zdraviji okoliš.


Dopustimo gradskoj pčeli, gdje god je to moguće, da živi u zidovima i dupljama, na krovovima, u napuštenim dimnjacima!


Bolje poznavanje zajednice urbanih pčela smanjuje rizike za ljude koje mogu očekivati od pčela.


Više informacija o pčelama, Pčelarskom dežurstvu Grada Zagreba te o Projektu Urbano pčelarstvo koji financijski podupire Gradski ured za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Grada Zagreba potražite na www.pcelinjak.hr/OLD/index.php/Iz-udruge/gradske-pele-ostavimo-gradu.html.