Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Sporazum (Povelja) o osnivanju Hrvatskog kluba Sporazuma gradonačelnika

1/3
U sklopu programa Zagrebačkog energetskog tjedna (04.-09. travnja 2011.) u Starogradskoj vijećnici je, na inicijativu Grada Zagreba, svečano potpisana Povelja o utemeljenju Hrvatskog kluba Covenant of Mayors.

Povelju o utemeljenju Hrvatskog kluba Covenant of Mayors potpisali su gradonačelnici devetnaest hrvatskih gradova – članica Sporazuma gradonačelnika: Grad Zagreb, Velika Gorica, Ozalj, Sveta Nedjelja, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Duga Resa, Sv. Ivan Zelina, Rijeka, Zaprešić, Pregrada, Koprivnica, Klanjec, Sisak, Samobor, Opatija, Krk i Kastav. Zbog stručne potpore i uspješne realizacije obveza iz Sporazuma gradonačelnika, Klubu se pridružilo i pet hrvatskih energetskih agencija: Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske, Međimurska energetska agencija, Istarska regionalna energetska agencija, Regionalna energetska agencija Kvarner i Regionalna energetska agencija Sjever.

Potpisivanjem Povelje o utemeljenju Hrvatskog kluba Covenant of Mayors, hrvatski gradovi i energetske agencije su prihvatile obvezu ostvarenja ciljeva koje je postavila Europska unija do 2020. – smanjenje emisije CO2 za najmanje 20 posto kroz provedbu akcijskih planova energetski održivog razvitka gradova. Također su se obvezali i na razmjenu znanja i iskustava na tom području s gradovima i drugim teritorijalnim jedinicama u Republici Hrvatskoj i izvan nje, kao i na promoviranje i suradnju na ostvarenju ciljeva iz Sporazuma gradonačelnika.