„Usuditi se, to je cijena napretka.“ Victor Hugo


 
Aktualno


Anketa

Koristite li štedne žarulje?

da
ne

  

i-Scope-pilot aplikacija: Solarni katastar i dinamička karta buke


Electraproject.eu

Održana Radionica ključnih tehnologija u području energetike u sklopu projekta EnVision'2020

U sklopu projekta „EnVision'2020“ na Tribini Grada Zagreba u utorak 24. rujna 2013. održana je jednodnevna Radionica ključnih tehnologija u području energetike u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.


Projekt je sufinanciran od strane South East Europe (SEE) programa. Nositelj projekta je Grad Sofija, a na projektu sudjeluje ukupno 10 partnera iz 7 europskih zemalja: Bugarske, Rumunjske, Slovenije, Grčke, Italije, Njemačke i Hrvatske. Na radionici su, osim predstavnika Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, sudjelovali relevantni stručnjaci iz područja energetike.


Na početku radionice prisutne je u ime Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, pozdravio Miljenko Kovačević, istaknuvši važnost radionice za određivanje ključnih tehnologija u razvoju održive energetike za vremensko razdoblje od sljedećih 20 godina.


Predstavnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Željka Puškarić, prisutne je ukratko upoznala s osnovnim informacijama o projektu EnVision'2020, glavnim ciljevima, kao i rezultatima koji se od projekta očekuju.


U nastavku radionice predstavnica Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Bruna Jakšić, upoznala je prisutne s metodom predviđanja i identifikacije ključnih tehnologija (tzv. Foresight methodology), a Miljenko Kovačević prisutne je upoznao sa stanjem i trendovima u području energetike u Gradu Zagrebu.


U drugom dijelu radionice, dr. sc. Nenad Ferdelji, znanstveni novak – viši asistent na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, prisutnima je održao prezentaciju o konvencionalnim tehnologijama, dr. sc. Branka Jelavić, voditeljica Odjela za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost Energetskog instituta Hrvoje Požar, održala je prezentaciju o energiji biomase i biogoriva, a predsjednik Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju prof.dr.sc. Ljubomir Majdandžić prezentaciju o energiji sunca, vjetra, vode, geotermalne energije i sl.
Nakon toga, u drugom dijelu radionice, prisutni su nastavili s radom u tri tematske grupe raspravom o trenutnom stanju i trendovima u području energetiku u gradu Zagrebu, te raspravljali o europskom i regionalnom energetskom tehnološkom razvoju. Kao rezultat identificirano je desetak ključnih tehnologija na europskoj/globalnoj i regionalnoj razini, koje će imati veliki značaj sljedećih 20 godina u energetskom razvoju grada Zagreba. Ključne energetske tehnologije za održivi energetski razvoj grada Zagreba, u kontekstu projekta EnVision'2020 su one koje mogu, kroz duži vremenski period doprinijeti razvoju zelenog gospodarstva i otvaranju novih radnih mjesta te uz smanjenje utjecaja na okoliš, omogućiti razvoj lokalnih izvora energije, koje će na održiv način zadovoljiti zahtjeve lokalne i energetske potražnje, kao i sigurnost i pouzdanost opskrbe energijom.

Svaka radna grupa bila je moderirana od strane eksperta iz odgovarajućeg područja energetike. U radnoj grupi „konvencionalne tehnologije“ - moderator je bio prof.dr.sc. Igor Balen, redoviti profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, u radnoj grupi „energija biomase i biogoriva“ - moderator je bila dr.sc. Branka Jelavić, a radnu grupu „energija sunca, vjetra, vode, geotermalne energije i sl.“ – moderirao je prof.dr.sc. Ljubomir Majdandžić.

U završnom dijelu radionice prezentirani su rezultati grupnog rada i postignut je sporazum o budućim aktivnostima koje je potrebno provesti prema zadanoj dinamici projekta. U svrhu izrade cjelovitih tehnoloških planova za grad Zagreb, održat će se paneli stručnjaka i provesti on-line ankete u svim gradovima i regijama sudionicima projekta.

Više informacija o projektu „EnVision'2020“ možete pronaći na www.en-vision2020.eu.

 

 

                                                      


IMGP5837.JPG
IMGP5847.JPG
IMGP5849.JPG
IMGP5848.JPG
IMGP5846.JPG
IMGP5850.JPG
IMGP5854.JPG
IMGP5861.JPG
IMGP5858.JPG
IMGP5851.JPG
IMGP5871.JPG
IMGP5876.JPG
IMGP5879.JPG
IMGP5867.JPG
IMGP5875.JPG
IMGP5882.JPG
IMGP5884.JPG
IMGP5892.JPG
IMGP5863.JPG
IMGP5896.JPG
IMGP5900.JPG
IMGP5894.JPG
IMGP5906.JPG
IMGP5895.JPG


na vrh ispiši stranicu


 

 

 

Kalendar događanja
EKO Najave