Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Mobilna reciklažna dvorišta u Gradu Zagrebu

Mobilna reciklažna dvorišta (MRD) su prenosive jedinice, kontejnerskog tipa s mogućnošću otvaranja stranica, u kojima je prostor opremljen opremom za prihvat i skladištenje raznih vrsta predsortiranog otpada. Imaju solarne module koji osiguravaju opskrbu električnom energijom, osobno računalo i vagu unutar kontejnera. Opremljena su sa sanitarnim čvorom, umivaonikom, aparatom za gašenje požara te ormarićem za prvu pomoć.
                  
Građani mogu, bez naknade, predati otpad manjih količina na mobilnom reciklažnom dvorištu.

U mobilnim reciklažnim dvorištima otpad koji su građani odvojili u kućanstvu se privremeno skladišti, u njima se ne obavlja obrada sakupljenog otpada, pa aktivnosti postupanja s otpadom ne završavaju u mobilnom reciklažnom dvorištu, već podrazumijevaju češća pražnjenja i odvoz razvrstanih vrsta otpada kojeg u konačnici ovlaštene tvrtke oporabljuju.

U Gradu Zagrebu trenutno je aktivno devet mobilnih reciklažnih dvorišta, kojima upravlja Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća.

Adrese mobilnih reciklažnih dvorišta:
  • MRD BREZOVICA,  Prigradska ulica III odvojak (tel: 091 2678 215)
  • MRD TRNJE, Ulica Frana Folnegovića, preko puta kućnog broja 10 (tel: 091 2678 300)
  • MRD GORNJI GRAD - MEDVEŠČAK, raskrižje ulica Horvatovac i Ružičnjak (tel: 099 3118 444)
  • MRD PODSUSED-VRAPČE, Ulica Prigornica 2 (099 8022 174)
  • MRD PODSUSED-VRAPČE, Ulica Vučak, preko puta kućnog broja 16a (tel: 099 8022 161)
  • MRD TREŠNJEVKA - JUG, Ulica Marice Barić 6, (tel: 091 2678 039)
  • MRD GORNJA DUBRAVA, Ulica Klin (tel: 091 2678 015)
  • MRD PODSLJEME, Prilaz Kraljičinom zdencu kod kućnog broja 4 (tel: 091 2678 184)
  • MRD BREZOVICA, Donjodragonoška cesta, iza kućnog broja 8C (tel: 091 2678 171)
 
Adrese i radno vrijeme mobilnih reciklažnih dvorišta te popis otpada iz kućanstava koji se može odložiti u ista nalaze se na službenoj stranici Zagrebačkog holdinga d.o.o. – Podružnica Čistoća
 
Mobilna reciklažna dvorišta preuzimaju i građevni otpad. Najveća količina građevnog otpada koju građani smiju odložiti na mobilna reciklažno dvorište je jedna puna jednoosovinska auto prikolica, pri čemu komadi građevnog otpada ne smiju biti veći od 40 cm.

Građani mogu na mobilno reciklažno dvorište, bez naknade, dovesti količinu građevnog otpada koja je nastala održavanjem i manjim popravcima koje obavlja sam vlasnik, u količini do 200kg u šest uzastopnih mjeseci, odnosno jednu punu jednoosovinsku automobilsku prikolicu (10 vreća po 20kg).

Pravnim osobama nije dozvoljeno odlaganje bilo kakvog otpada na mobilna reciklažna dvorišta.

Na području grada Zagreba nalazi se oko 6000 spremnika za odvojeno skupljanje otpada na javnim površinama. Lokacije istih nalaze se na službenoj stranici Zagrebačkog holdinga d.o.o. – Podružnica Čistoća.

(izvor: ZAGREBAČKI HOLDING D.O.O. - PODRUŽNICA ČISTOĆA)