Pretraživanje

Najtraženiji pojmovi

Pasivna i niskoenergetska gradnja

 

Zbog velike potrošnje energije u zgradama i kućama, zagađivanja okoliša, ali i velikog potencijala uštede, pasivna i niskoenergetska gradnja budućnost je suvremene arhitekture, ali i garancija naše održive budućnosti.

 


Hrvatska je danas suočena s tri velika problema vezano uz energiju:

  • nedostatak energije i nesigurnost u opskrbi energijom;
  • stalan rast cijena energije i energenata, te stalan rast potrošnje kako toplinske energije za grijanje, tako i energije za hlađenje, posebno masovnim uvođenjem klimatizacije u zgrade;
  • zagađenje okoliša i klimatske promjene zbog ispuštanja CO2 u atmosferu te prevelike i neracionalne potrošnje energije.


Niskoenergetska gradnja, a u vrlo bliskoj budućnosti i pasivna, temelj je održive gradnje tijekom cijelog životnog vijeka, započevši korištenjem građevinskog materijala čija proizvodnja ne zagađuje okoliš, do energetske učinkovitosti te racionalno trošenje energije pa sve do racionalnog pravilnog gospodarenja s otpadom.

Niskoenergetske i pasivne kuće, osim što potpomažu očuvanju okoliša, pružaju vrlo visok komfor stanovanja, ugodnu temeperaturu tijekom cijele godine bez klasičnog sustava grijanja i hlađenja, te vrlo niske troškove potrošnje energije.

Niskoenergetska kuća ima max. godišnju potrošnju toplinske energije 30-40 kWh/m2. U skupinu niskoenergetskih kuća spada i pasivna kuća, koja ide korak naprijed, čija je godišnja potreba za toplinom toliko smanjena da više nema potrebe za aktivnim sustavom grijanja.

Kod pasivne kuće ukupna godišnja potreba za toplinskom energijom svedena je na ispod 15 kWh/m2.

Ukupna energija koja se koristi u pasivnoj kući najčešće je 2,5 puta manja od energije za niskoenergetsku kuću, a deset i više puta manja od prosječne potrošnje energije u zgradama.

Glavna ideja pasivne gradnje je korištenje sunčeve energije za grijanje kuće u zimskom razdoblju i sprječavanje upada sunčevog zračenja u ljetnom razdoblju kako bi se smanjila potreba za hlađenjem i to sve uz dobro izolirane otvore i zidove.

Procjenjuje se da je cijena gradnje pasivne kuće cca. 20% viša od klasične, ali nakon isteka roka amortizacije od 8 godina postignute uštede višekratno nadmašuju uloženo. Uz to podsjećamo da sve europske države kroz povoljno kreditiranje i subvencioniranje potiču takav način gradnje.

Energijom koja se danas potroši za zagrijavanje prosječne kuće u Hrvatskoj možemo zagrijati 3-4 niskoenergetske kuće ili 8-10 pasivnih kuća. Ulaganje koje se inače koristi za grijanje prostora ovdje se koristi za više izolacije, bolje prozore i ventilaciju

Kako bismo osigurali da kuća ima minimalne toplinske gubitke tj. da postigne niskoenergetski ili pasivni standard potrebno je adekvatno izolirati zidove, krov i podrum te ugraditi prozore i vrata sa što manjim koeficijentom prolaza topline.

 

 

Načela gradnje pasivne kuće

 

Ukoliko gradite novu kuću, zašto ne bi ste dozvolili suncu da vam uštedi energiju i novce za grijanje? Evo nekoliko osnovna pravila pri projektiranju pasivnih kuća:

  1. Projektirajte kuće tako da je većina dnevnih prostora locirana na jednoj strani kuće, pri čemu su prozori u tim prostorijama najveći.
  2. Strana kuće koja ima najviše staklenih površina trebala bi biti orijentirana prema jugu kako bi maksimalno iskoristili sunčevo zračenje, dok na sjevernoj strani prozori trebaju biti manji kako bi spriječili toplinske gubitke. Na sjevernoj strani kuće treba smjestiti kuhinje, hodnike, spavaće sobe, kupaone i ostave.
  3. U zimskom periodu sunčevu energiju pored grijanja koristimo i za prirodnu rasvjetu.
  4. Zimski vrt na južnoj strani kuće pomaže pri iskorištavanju sunčeve energije.
  5. Toplina akumulirana u zidovima tijekom dana zrači u prostor tijekom noći.
  6. Vegetacija posađena na sjevernoj strani kuće osigurava zaklon od hladnih sjevernih vjetrova.
  7. Fasada treba biti svjetlijih boja s reflektirajućom površinom. U ljetnom periodu lišće na drveću ili sjenila blokiraju sunčevo zračenje.
  8. Ventilirajte kuću tijekom noći kad je vanjska temperatura niža. Vanjska strujanja zraka pomažu pri hlađenju kuće i dovodu svježeg zraka. Za višekatnice se može koristiti efekt uzgona zbog činjenice da se topli zrak uzdiže, a hladni zrak pada.
  9. Koristite rolete ili sjenila na prozorima. U zimskom periodu rolete i zavjese treba koristiti u noćnom periodu kako bi spriječili gubitke topline iz kuće. Neke rolete mogu smanjiti gubitke topline i za 10%.

 

Kako odrediti veličinu nadstrešnice?

 

Kako bi spriječili upad sunčevog zračenja u ljetnom periodu, a s druge strane omogućili sunčevom zračenju upad u zimskom periodu, nadstrešnicu na južnoj strani zgrade bi trebali projektirati u ovisnosti o geografskoj širini na kojoj se kuća nalazi. Tako bi kutevi α i β trebali približno biti:

  • Zagreb i Rijeka: α = 270 i β= 640
  • Split: α = 250 i β= 620
  • Dubrovnik: α = 240 i β= 610


(IZVOR: http://fasade.hr/hr/energetska-uinkovitost/95-energija-i-ekologija/285-pasivna-i-niskoenergetska-gradnja)